duminică, 8 martie 2009

Carti citite in 2008: Cheia Succesului

... de Peter Colwell

Cinci moduri de a găsi un echilibru sănătos în ţelurile tale:
- spune „Nu” mai des decât spui „Da”;
- simplifică-ţi programul;
- meditează la ce îi lipseşte vieţii tale;
- cere o „A Treia Opinie”;
- dă-te jos de pe „scară” şi urmează-ţi adevăratele pasiuni;

Patru moduri de a-ţi îmbunătăţi autoimaginea:
1) Înconjură-te de oameni optimişti, care să te încurajeze.
2) Fă afirmaţii zilnice. În fiecare zi să afirmi şi să reafirmi pentru subconştientul tău faptul că eşti o fiinţă plină de merite, care are multe de oferit lumii, că eşti unic şi că poţi face sau deveni orice îţi pui în minte, indiferent de obstacole. Subconştientul tău va crede orice îi spui dacă eşti suficient de convingător. Cea mai simplă cale pentru aceasta este repetiţia şi sublinierea.
3) Concentrează-te pe ceea ce „ai”. Pentru a-ţi construi o autoimagine pozitivă, concentrează-te pe ceea ce ai: prietenii, parteneriate, legături de familie, talente şi daruri unice care aduc bucurie vieţii tale. În acest fel, îţi va fi mult mai uşor să-ţi revii când te simţi deprimat şi vei avea mai multă compasiune pentru cei mai puţin norocoşi decât tine.
4) Îndrăgosteşte-te de tine!

Patru avantaje practice ale integrităţii:
1) Vei câştiga respectul şi încrederea celorlalţi.
2) Vei primi ceea ce oferi.
3) Vei putea trăi împăcat cu tine însuţi. Esenţială pentru formarea şi împlinirea individuală este o autoevaluare sinceră. E nevoie de curaj ca să te priveşti drept în ochi şi să conştientizezi adevăratele tale sentimente şi motivaţii. Doar când suntem sinceri cu noi înşine putem dobândi adevărata pace sufletească.
4) Ai mai multe şanse să îţi urmezi propria cale. S-ar putea să descoperi că trăieşti conform cu ceea ce alţii aşteaptă ca tu să faci în viaţă. Nu face asta ! Fii cel care iese din rând. Găseşte-ţi propriul drum şi urmează-l ! E nevoie de curaj să mergi împotriva curentului aşteptărilor altora, dar o poţi face ! Când mergi pe drumul tău, trăieşti bucuria de a face propriile greşeli, de a trage propriile învăţăminte şi de a obţine propriul succes.

Cariera şi relaţiile pe care le avem determină în mod direct calitatea vieţii noastre. Ceea ce facem pe tot parcursul zilei şi oamenii cu care interacţionăm constituie alegeri personale. Alege cu atenţie şi vei descoperi marea bucurie de a-ţi trăi viaţa.

Creează-ţi o reputaţie la nivelul căreia să te ridici ! Odată ce ţi-ai fixat nişte ţeluri incitante şi provocatoare, trebuie să începi să le povesteşti oamenilor despre ele. Când îţi vei declara în mod oficial ţelurile în faţa celor din jur şi te angajezi să le îndeplineşti, condiţiile şi circumstanţele vor începe să lucreze în favoarea ta.

Stăruinţa este cel mai important element al unei vieţi de succes. Inteligenţa, bogăţia şi talentul ajută; dar ceea ce contează cel mai mult pe termen lung este dorinţa arzătoare de progres continuu. Virgiliu spunea că „succesul ţine cu cei îndrăzneţi”.

Cinci modalităţi de a lăsa faptele să vorbească:
1) Foloseşte resursele de care dispui ! Theodore Roosevelt a spus cândva: „Fă ceea ce poţi cu ceea ce ai, acolo unde te afli”.
2) Foloseşte-ţi puterea minţii !
3) Ia iniţiativa !
4) Găseşte remediul pentru cele mai frecvente pretexte !
5) Aruncă-te în arena vieţii ! Robert F. Kennedy a spus cândva: „Doar cei care au curajul să reteze la scară mare pot reuşi la scară mare”.

Cu toţii avem câţiva de „ce-ar fi fost dacă” ascunşi bine în debara. De cele mai multe ori, lăsăm să se aştearnă praful peste visele noastre nepuse în practică. Atunci când facem acest lucru, permitem ca o parte din noi înşine să moară încetul cu încetul. Eu te încurajez să cauţi bine în debara, să ştergi praful de pe visele tale şi să le urmezi cu dăruire !

A asculta poate fi cu uşurinţă cea mai avantajoasă formă de comunicare. Marii conducători ascultă cererile oamenilor. Cei care au succes în vânzări şi marketing ascultă de nevoile clienţilor, nu doar de propria dorinţă de a face bani şi de a-şi creşte profiturile.
Adevăraţii conducători au calităţi deosebite, ce îi diferenţiază de cei pe care îi conduc. Conducătorii sunt capabili să articuleze o viziune, un ţel, o misiune. Mai mult, ei sunt apţi să se mobilizeze şi să-i mobilizeze pe ceilalţi pentru a acţiona şi a duce lucrurile la bun sfârşit.

Nu ştii niciodată când apare şansa ta de a străluci ! S-ar putea să fie foarte aproape. Poate că ţi se va revela atunci când te afli în drum spre biserică sau spre o întrunire. Fii pregătit emoţional şi dezvoltă abilităţile de comunicare şi de conducere; vei fi astfel capabil să beneficiezi de avantajele acelor oportunităţi „ascunse” care vin tiptil şi te iau prin surprindere !

Niciodată să nu pierzi din vedere lecţiile pe care le-ai învăţat din eşecurile trecute. Totul se întâmplă dintr-un motiv: pentru a ne învăţa ceva despre noi înşine. Poţi folosi ceea ce înveţi ca să te pregăteşti pentru toate lecţiile noi pe care le vei mai avea de învăţat pe viitor.

Somnul este un obicei. Unii dintre noi avem obiceiuri bune: mergem la culcare devreme şi ne trezim devreme, plini de energie. Cei mai mulţi dintre noi însă cădem victime privării de somn: pierdem odihnă valoroasă lucrând peste program, până la epuizare. Aşadar, dacă vrei să dai un randament maxim în munca ta, ţine minte să le faci o favoare trupului şi minţii tale, dormind suficient în fiecare noapte.

Înainte să poţi face un progres semnificativ către viziunea ta, trebuie să îndepărtezi barierele care îţi stau în cale. Una câte una, trebuie să dobori şi să elimini obstacolele mintale şi emoţionale ce îţi blochează sau înceţoşează imaginea viitorului.

Probabil că şi tu ţi-ai ascultat propriile voci contradictorii. Dacă nu ai făcut-o până acum, la un moment dat o vei face. Când se va întâmpla acest lucru, ascultă de „vocea speranţei”, cea care te inspiră dinăuntru. Depăşeşte-ţi „criticul interior”, hrănindu-ţi continuu mintea cu gânduri pozitive – prin afirmaţii scrise şi verbale zilnice.

Trebuie să înţelegi că propriile visuri sunt mai importante decât vederile limitate ale celor din jurul tău – cei care nu pot vedea dincolo de realitatea stării lor prezente şi care sunt incapabili să-şi modeleze o viziune a viitorului. Nu pune limite viselor tale !
Viaţa face întotdeauna loc oamenilor care îşi imprimă clar viziunea în minte şi acţionează pentru a o urma.

Dacă rezultatul nu îţi place, aruncă-l la coş şi încearcă altceva. Apoi reevaluează-ţi ţelurile. Nu este niciodată prea târziu să schimbi direcţia de mers.

Succesul pe care îl trăieşti este meritat şi reprezintă rezultatul dăruirii, viziunii, creativităţii, iniţiativei şi al dorinţei tale. Totuşi, rareori reuşeşte cineva să realizeze ceva măreţ fără ajutorul, susţinerea şi încurajarea altor oameni – „echipa care te susţine”.

În înfrângere, trebuie să te menţii la suprafaţă; în victorie, trebuie să te menţii cu picioarele pe pământ.

Nu contează cât de bătrân sau de tânăr eşti, continuă să-ţi forţezi limitele în noi direcţii, explorează noi căi şi extinde-ţi zona de confort. Doar atunci vei ajunge să-ţi dai seama de oportunităţile ce se ivesc mereu în viaţa ta !

Un comentariu:

Andreea spunea...

Buna foarte interesant articolul. Sper sa fac si eu rost de aceasta carte, chiar ai ce invata din ea.