duminică, 16 noiembrie 2008

Morala în societatea contemporană

Trăim într-o societate aflată în plin proces de restructurare. Se reformulează concepte, valori, idei, idealuri, odată cu deschiderea noilor căi de înţelegere a spiritului uman. Dacă până acum majoritatea sentimentelor umane "treceau" prin inimă, ele încep să fie foarte atent filtrate prin minte; astfel se trece de la societatea tradiţională la una... neuronală, să-i zicem. Acest proces amplu aduce după sine şi o serie de consecinţe. Vechile valori morale, care defineau societatea tradiţională, sunt înlocuite de concepte cerebrale noi. Iubirea nu mai este un miracol, ci un reflex similar salivatului. Atracţia nu mai este stăvilită de norme şi cutume, ci eliberată pe cale freudiană. Şi nu sunt decât câteva exemple.
În aceste condiţii un cod de conduită morală nu prea îşi mai găseşte locul, fiind aproape desfiinţat de noile ştiinţe ce definesc spiritul şi trupul uman. Omul poate fi creat tot de către om, sau cel puţin ajutat să devină om. Acest fapt tinde să contrazică unele credinţe pe care le-am luat de bune până acum.
Cu scuzele de rigoare îmi permit şi o mică analogie... Dacă se spunea "ce a creat Dumnezeu, omul să nu desfacă", acum e mai mult "ce a creat omul, nici naiba nu desface"... Un pic comic, nu-i aşa? Însă reflectă destul de bine realitatea în care trăim...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Adopta codul de conduita morala in societate si la birou! Spune NU flirtului cu persoane casatorite! Nu distruge casnicii! Noblesse oblige! Viata morala intru-un corp sanatos! Happy Healthy Life Every Day!

admin spunea...

Intr-adevar, noblesse oblige! Acest articol reflectaviziunea pe care o aveam in 2008 asupra subiectului moralei. Intre timp, am mai crescut si mi-am mai schimbat parerea.